Terekeler
Her zaman herkesi ve her aileyi ilgilendiren Miras Hukuku, insanların ölümlerinden sonra malları üzerinde yapmak istedikleri ölüme bağlı tasarrufları ve ölümleri halinde, gaipliğine karar verilmesinden sonra veya ölüm karinesinin varlığı halinde mirasa konu mallarının (tereke) yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ve hangi sırayla ödeneceğini inceleyen Miras Hukuku, Medeni Hukukun bir alt dalıdır.
Her bir gerçek kişinin ölümü veya gaipliğinin ardından murisin (miras bırakanın) malvarlığının ne şekilde, hangi oranlarda ve kimlere paylaştırılacağı, mirasın yasal, adil ve hakkaniyetli miras paylarına göre dağılımı ve özellikle vasiyetnameler ile kendi isteği ve iradesi ile mirasçılara düşecek payların oranını ve paylarını değiştirmesi ve etkilemesi ile geçmişten günümüze, etki eden değişkenlerin de çokluğu sebebiyle insanlar ve aile bireyleri arasında çeşitli sorulara, sorunlara ve husumetlere sebebiyet vermektedir. Bu sonuçlara bir de miras hukuku alanında davaların oldukça çeşitli ve karmaşık olduğu düşünülürse, miras hukuku kendi başına insan yaşamını her yönü ile doğrudan etkileyen önemli bir hukuk dalı haline gelmiştir. Dolayısıyla bu yönleriyle ve davalarıyla Miras Hukuku, uzmanlık gerektiren bir hukuk disiplinidir.
Miras Hukukunda uzman veya miras davalarında uzman bir avukattan veya hukuk bürosundan hizmet alınmadığı takdirde hak kayıplarının yaşanabileceği ve mahrumiyetler yaşanabileceği kuvvetle muhtemeldir. Onun için Miras davalarında uzman bir avukattan veya hukuk bürosundan destek alınması oldukça önemli ve mirasçı yararınadır. Çünkü konusunda uzman ve deneyimli bir miras avukatı, mirasçının miras davası sürecinde mirasçıya hukuki anlamda destek sağlayacağı gibi, miras paylaşımında olası yaşanacak hak kayıplarının ve mahrumiyetlerinin önüne de geçecektir.
Firmamızın tereke işlemleri arasında yaptığı işlemler şunlardır:
Vefat etmiş kişiye ait bir vasiyetnamenin bulunup bulunmadığına ilişkin araştırma yapılması
Vefat etmiş kişinin taşınır ve taşınmaz mallarının ortaya çıkarılması, kaza tapu dairelerinde, bankalarda, araç kayıt dairesinde ve sair devlet dairelerinde araştırma yapılması
Vefat etmiş kişinin mirasçılarının mal paylaşımına dahil edilmesi ve gerekli belgelerin toplanması
Vasiyetnameli veya vasiyetnamesiz olarak tereke istidası hazırlanması ve tereke kurulumu için mahkemeye başvuru yapılması
Tereke idare memuru atanması veya değiştirilmesi
Veraset vergisi için Vergi Dairesi’ne başvuruların yapılması
Mirasçılar ve varisler arasında Mal Paylaşımı ve Taksimat Listesi hazırlanması
Tapu Dairesi’nde intikal dosyası açılması
Taşınır malların devir işlemleri
Banka hesaplarının kontrolü ve idaresinin sağlanması