Taşınmaz Mal Hukuku

gayrimenkul hukukuGayrimenkul (Taşınmaz) Hukuku, gerçek veya tüzel kişilerin şahsi ya da ticari amaçla taşınmaz edinmesini, devrini, tescilini veya iptalini, bu taşınmazlarının niteliklerinin değiştirilmesini, taşınmazlar üzerine sınırlı ayni haklar kurulmasını ya da kiralanmasını içeren mevzuatın tamamıdır.

Ev, arsa, daire, apartman gibi taşınmazlar ve bu taşınmazlara ait tüm kurallar gayrimenkul hukuku kapsamında düzenlenmiştir. Gayrimenkul mülkiyetinin konusu, kazanılması, kaybı, emlak, gayrimenkul taşınmaz alım satımı ile kiralama, imar ve inşaat projelerinin kanuna uygun olup olmadığının denetlenmesi, yapılacak işlemlerde gerekli izin ve ruhsatların alınması, edinilmiş tapuların iptali veya tapuyu edinmek için açılan tapu tescil davası dahil, her türlü kira sözleşmelerinin düzenlenmesi, gayrimenkul mülkiyetinin konusunu arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfayı kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler gibi konuların yanı sıra, devir sözleşmeleri, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, rehin ve ipotek tesisi, tapu işlemleri ve ayni hak tesis işlemlerinin takibi gibi alanlarda hukuki konu ve işlemler gayrimenkul hukukunun konularından sadece bir kaçıdır.

Gayrimenkul sektörünün genişliği, gayrimenkul hukukunun ve davalarının karmaşık, çeşitli ve geniş kapsamlı olması, gayrimenkul konulu tüm dava, iş, işlem, sözleşme, yatırım, alım-satım, tescil ve bunlardan kaynaklı gayrimenkul davalarının titizlik ve bilgiyle yürütülmesini gerekli ve zorunlu kılar. Bu gereklilik ve zorunluluğa önem verilmezse, telafisi mümkün olmayan zararların ve hak kayıplarının muhtemel olması nedeniyle, gayrimenkul (taşınmaz) hukuku davaları alanında uzman ve deneyimli avukatlardan hukuki destek alınması, gayrimenkul davalarında başarılı avukatlık hizmeti almak isteyen kişiler için hayati öneme sahiptir.

Taşınmaz Mal Komisyonu

Taşınmaz Mal Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Xenides-Arestis - Türkiye davasındaki kararlarına uygun olarak, Taşınmaz Mülkiyet Kanunu (sayı 67/2005) kapsamında kurulmuştur. Bu Komisyonun amacı, Kuzey Kıbrıs'ta terk edilmiş mülklerle ilgili taleplere karşı etkili bir iç hukuk yolu oluşturmaktı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Demopoulos ve Diğerleri - Türkiye davasının kabul edilebilirliğine ilişkin 1 Mart 2010 tarihli kararıyla 67/2005 sayılı Kanun'un etkili bir hukuk yolu sağladığına hükmetmiş ve başvuranların iç hukuk yollarının tüketilmediği yönündeki şikâyetlerini reddetmiştir.

Taşınmaz Mal Komisyonu, 67/2005 sayılı yasa hükümlerine göre iade, tazminat ve takas taleplerini inceliyor. Görüşleri, 1977-1979 Yüksek Düzeyli Anlaşmaların ortak unsurları olan iki bölgelilik ve iki toplumluluk ilkelerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler tarafından Kıbrıs Sorununun çözümüne yönelik hazırlanan planlara dayanmaktadır. Kıbrıs Türk Toplumunun haklarına halel getirmeksizin mülk sahiplerinin meşru taleplerini karşılamayı amaçlamaktadır.

15 Nisan 2013 tarihi itibariyle Komisyona 4795 başvuru yapılmıştır. Komisyon başvuru sahiplerine 108.183.423.- GBP tazminat ödemiştir. Ayrıca iki davada takas ve tazminat, bir davada iade, beş davada ise iade ve tazminat kararı verildi. Kıbrıs Sorunu çözüldükten sonra bir davada iade kararı vermiş, bir vakada da kısmi iade kararı vermiş.

Taşınmaz Mal Komisyonu, mülk iddialarına karşı adil, hızlı ve etkili bir çözüm olmayı amaçlamaktadır. Komisyon bu şekilde Kıbrıs Sorununun kapsamlı çözümüne katkıda bulunma iddiasındadır.

Sertbay Hukuk Bürosu'nda Neler Sunuyoruz?

Sertbay Hukuk Bürosu olarak, Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmak isteyen herkese kapsamlı ve eksiksiz bir temsil sunuyoruz. Firmamız sahip olduğu profesyonel ve verimli yaklaşımla gurur duymaktadır. Bu yüksek kalitedeki hizmetlerimizi başvuru sürecinin başından sonuna kadar sürdürüyoruz.

Büromuz, başarılı uygulamalar için hayati öneme sahip olan değerlemelerin yanı sıra, detaylı gayrimenkul analizi sağlayan çok etkili ve yardımsever ortaklara sahiptir.

Sertbay Hukuk Bürosu'na adım attığınız andan itibaren beklentilerinize inanılmaz önem veriyor ve bu nedenle en iyi hizmeti en rekabetçi fiyatlarla sunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sertbay Hukuk'un profesyonellik, verimlilik ve müvekkil anlayışı açısından beklentilerinize ulaşacağına, hatta aşacağına sizi temin etmek isteriz.

Taşınmaz Mal Hukuku konusunda başlıca hizmetlerimiz şunlardır:

  • Kuzey Kıbrıs’ta taşınmaz mal satın almak isteyen müvekkillerimize hukuki danışmanlık

  • Kuzey Kıbrıs’ta ev sahibi olan ve taşınmaz malını satın almak isteyen müvekkillerimize hukuki danışmanlık

  • Gayrimenkul satış sözleşmelerinin detaylı olarak incelenmesi ve hazırlanması

  • Yabancı müvekkillerimizin KKTC’de mal alımı konusunda Fasıl 109 kapsamında gerekli olan taşınmaz mal alımı izinlerinin elde edilmesi için KKTC İçişleri Bakanlığı’na yapılacak olan başvuruların ve izin işlemlerinin takibi

  • Tapu ve Kadastro Dairesi’ne yapılacak olan satış sözleşmesi kayıt işlemleri ve kayıtların iptali işlemi

  • Taşınmaz mal alımı ve satımında uygulanan vergi mevzuatı ve ödenecek vergilerle ilgili danışmanlık

  • Tapu ve Kadastro Daireleri’nde yapılacak devir işlemlerinin takibi ve sonuçlandırılması

  • Kira sözleşmelerinin hazırlanması ve kira stopajının ödenmesi

whatsapp buttonviber button

Kıbrıs Hukuk Bürosu

Taşınmaz Mal Komisyonu

Kıbrıs Hukuk

Kıbrıs Avukat

Kıbrıs'ta Avukatlar

Kıbrıs Avukat, Hukuk Bürosu

Kuzey Kıbrıs Tapu İşlemleri

  1. Kıbrıs Mülkiyeti
  2. Kıbrıs Fikri Mülkiyeti
  3. Kıbrıs Hukuk Bürosu
  4. Kıbrıs Hukuk Danışmanlığı