Rekabet Hukuku
Rekabet; bir mal veya hizmet türüne ait sektörde, girişimciler arası yaşanan ekonomik yarışa denilmektedir. Piyasadaki rekabet ve getirilerinin korunması, geliştirilmesi ve rekabeti bozucu tutumların önlenmesi amacıyla düzenlenen kuralların bütünü, Rekabet Hukuku olarak adlandırılmaktadır.
Devletler, rekabet hukuku alanında ihlallerin önlenmesi adına çeşitli uygulamaları geliştirmekte ve yaptırımlar uygulamaktadır. Rekabet hukuku, serbest piyasa ekonomisinde rekabet sisteminin dengeli ve tekdüze bir biçimde uygulanmasını sağlayıcı düzenlemelerden oluşur. Rekabet hukukunun amacı; mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan şirketlerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunması sağlamaktır.
Uluslararası ticaretin gittikçe yaygınlaştığı süreçte, sektörel bazlı rekabetin artması nedeniyle yeni düzenlemelere ve gelişmelere uyum sağlama ve güncel kalma ihtiyacı, ihlali halinde çok ciddi maddi ve manevi yaptırımlara maruz kalınması rekabet hukukunu daha da önemli hale getirmiştir.
Rekabet Hukukunun önemli hale gelmiş olması ve sonuç yaptırımlarının etkili olması nedeniyle bu yaptırımlara maruz kalınmaması için rekabet alanındaki muhtemel sorunlara doğru müdahale edilebilmesi için özel hukuk aktörlerinin rekabet kurallarına ilişkin özenle bilgilendirilmeleri ve rakipleri, müşterileri, tedarikçileri ile olan ilişkilerinde bu kurallara göre hareket etmeleri önem arz ettiğinden, Rekabet Hukuku alanında çalışan uzman avukat kadromuzla, ulusal ve uluslararası müvekkillerine rekabet alanında, haksız rekabet konularında ve tüm süreçlerinde şirket politikalarının doğru bir şekilde oluşturmalarına hukuki bilgi ve tecrübesiyle katkı sağlamaktadır.
Rekabet Hukuku alanında vermiş olduğumuz başlıca hizmetler şunlardır:
Rekabet Kurulu’na yapılacak başvurular
Rekabet Kurulu’nda açılmış olan bir dosya ile ilgili olarak savunma dosyalanması ve sözlü savunma yapılması
Rekabet Kurulu’ndan belirli faaliyetlerle ilgili görüş alınması
Etkinliğin kötüye kullanılması, haksız rekabet ve yoğunlaşmaya ilişkin araştırma, soruşturma ve yerinde incelemeler