Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku
Fikri mülkiyet hakları; kavramsal tanımı ile kişilerin bilgi ve emek ile oluşturdukları eserler üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ve komşu haklarını ifade eder. Bu eserler bilim, edebiyat eserleri, güzel sanatlar, sinema gibi alanlarda verilen eserlerdir.
Sınaî Haklar ise kavramsal tanımı ile, sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına; ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerlerindeki üretici veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına tescil edilmesini ve böylece ilk uygulayıcıların ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan gayri maddi bir haktır. Sanayi ve tarımdaki buluşlar, yenilikler ve tasarımlar üzerinde sahip olunan haklar sınai hakları konusunu oluşturur.
Fikir ve sanat eserleri, entegre devre topografyaları, yeni bitki çeşitleri üzerindeki ıslahçı haklar, patent, endüstriyel tasarım, coğrafi işaretler ve marka olmak üzere genellikle yedi başlık altında toplanan fikri ve sınai mülkiyet hukuku, bir eser üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakları koruyan ve bu haklar hususunda yasal düzenlemeler yapan hukuk dalıdır. Fikri ve sınai mülkiyet hakları ise, bir işletmenin ürettiği tüm ürünleri, yöntemleri, dokümanları, görselleri, kimlik unsurları, sanat eserleri gibi tüm özgün tasarımları ve gizli ya da açık bilgileri (gayri maddi varlıkları) ile ilgili sahip olduğu, kullanma, ürüne dönüştürme, çoğaltma, dağıtma, yayma, satma gibi haklarıdır. Esasında fikri ve sınai mülkiyet, bir kişiye ya da kuruluşa ait olan sahiplik hukukudur. Eserlerin izinsiz kullanılmasından pazarlanmasına, izinsiz çoğaltılmasından, patent lisans işlemlerine kadar birçok konuyu kapsamaktadır.
Rekabetçi ve globalleşen Dünya’da fikri mülkiyet; ticari ilişkileri, teknolojik gelişmeleri, yatırımları ve bunların sonucu olarak da ekonomik kalkınma ve büyümeyi etkileyen unsurların başında gelmektedir. Günümüzde tüm tüzel ve gerçek kişilerin ürettiği ürünler, yarattığı eserler, ortaya çıkardıkları tasarımlar, buluşlar ve yenilikler ve benzeri tüm kavramlar tecavüze açık ve korunmaya muhtaç hale gelmiş olduğundan, yaratıcı fikirleri ve eserleri hukuki anlamda korumak da büyük önem taşımaktadır. Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler sonucu son zamanlarda kopyalama tekniğinin gelişmesiyle birlikte eser sahipliğinden doğan malî ve manevi hakların ihlali ve önemi her geçen gün ülkemizde olduğu gibi globalleşen Dünya’da da artmaktadır. Haksız rekabete ve haksız kazanca neden olan ve ekonomiye ciddi zararlar veren Fikri ve sınai mülkiyet ihlallerin önlenmesi ve korunması amacını taşıyan ve sürekli kendisini yenileyen fikri mülkiyet hukuku; ülkemizin entelektüel, tasarım ve hukuki kapasitesine yaptığı katkılarla sosyo-ekonomik hayatımızın yanı sıra, yargı sistemimiz içinde de önemli ve uzmanlık alanı haline gelmiş olması avukatların da başlı başına bu konularda uzmanlaşmasını gerekli hale getirmiştir.
Fikri ve sınai mülkiyet hukuku ve hakları konusunda uzmanlaşmanın sağladığı koruma; kaliteli ürün ve hizmet üretiminin teşvik edilmesini, adil bir rekabetin sürdürülmesini, inovasyon ve yaratıcığın sürdürülmesini, yeni teknolojileri, sanatsal faaliyetleri ve buluşları teşvik ederek ekonomik büyümeye katkı sağlar. Dolayısıyla hukuki donanım ve tecrübeye sahip, temel bilimler ve yenilikçi teknolojiler konusunda bilgili avukatlardan hukuki hizmet alınması ticari amaçlara ulaşılmasında can alıcı bir öneme sahip olabilir.
Sertbay Hukuk Bürosu deneyim, birikim ve tecrübesiyle; müvekkillerine, başta marka, patent, faydalı model, tasarım, lisans ve telif hakları konuları olmak üzere fikri ve sınai haklar hukukunun tüm konularında danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktadır. Bu haklara ilişkin olarak tescil öncesi araştırma, tescil başvurularına dair işlemlerin yürütülmesi ve lisanslandırılması konularında derin bir araştırma ile müvekkillerimize en uygun yol haritasını sunmanın yanısıra Ticari sırların, telif haklarının, fikirlerin, sanat eserlerinin, markaların, patentlerin, tasarımların korunması, bunların kullanılması veya kullandırılmasına yönelik lisans veya devir sözleşmelerinin hazırlanması, marka tescil başvurularının yapılması, mali hakların devri sözleşmelerinin hazırlanması, Avukatlık hizmetlerimiz kapsamında, marka hakları ve haksız rekabet ile ilgili her türlü davanın açılması ve takibi yer almaktadır. Müvekkillerimizin gerçek hak sahibi oldukları markalarının üçüncü kişilerce haksız ve hukuka aykırı kullanımları ve ihlallerinin durdurulması, bu kapsamda alınan haksız tescillerin hükümsüz kılınması, marka hakkının gaspı ve fikri ve sınai mülkiyet hak ihlallerine karşı ve bunlar aleyhinde ihtiyati tedbir kararları ve her türlü davanın açılması hususunda müvekkillerine hukuki destek ve hizmet sağlamaktadır.
Fikri ve Sınai Haklar Mülkiyeti Hukuku alanında vermiş olduğumuz başlıca hukuki hizmetler şunlardır:
KKTC Şirketler Mukayyitliği Fikri ve Sinai Mülkiyet Departmanı’nda marka, telif hakları, patent ile ilgili her türlü başvuru yapılması, bu işlerin takibi ve sonuçlandırılması
Marka, patent ve isim tescillerinin ilgili sınıflara yapılmasına ilişkin gerekli olan tüm evrakların hazırlanması, dosyalanması, takibi ve sonuçlandırılması
Tescil edilmiş markaların yenilenmesi veya devir işlemlerinin yapılması
Tescil edilmiş markaların üçüncü kişilere kullanım haklarının tescil edilmesi
Passing-Off ve taklit ürünlerin kullanılması halinde Mahkeme’ye yapılacak tazminat ve ara emri başvuruları